Főoldal Baráti Körök hírei Sarplaninai juhászkutya Baráti Kör

Sarplaninai juhászkutya Baráti Kör

A baráti kör hasznos információi

A fajta iránt érdeklődőknek javaslom a Sarplaninac Világ Facebook csoportot, amit a következő linken érnek el:
 

Sarplaninac Tábor Petőfiszálláson

 

A Sarplaninac nem egy divatos fajta, még a pásztorkutyák között sem, kevés egyed található jelenleg az országban. Mégis a fajta elkötelezettjei azon igyekeznek, hogy fennmaradjon a fajta, ráadásul eredeti funkcióját betölteni képes állománnyal. A kötetlenül szerveződő baráti kör, már 10 éve azon fáradozik, hogy a Sarplaninac szülőhazáiból importált kutyákkal egészséges és fajtareprezentáns állományt hozzon létre. A tavalyi évben megalakult a Karakán Klubon belül a hivatalos Sarplaninac Baráti Kör, ami tovább segíti a fajta kedvelőit, valamint a tenyésztőket, akik a fajtagondozó szervezet keretein belül alkothatnak közösséget.

 

Emellett negyedik alkalommal szerveztük meg a Sarplaninac Tábort, ami szintén jó lehetőség a Sarplaninac tartóknak és tenyésztőknek összegyűlni, tapasztalatokat cserélni, szakmai előadásokat hallgatni, és nem utolsó sorban felmérni a hazai állományt, de nem csak küllemi, hanem viselkedés, ösztönrendszer, azaz munkaképesség szempontjából is. Sajnos a természetes szelekció nem segít a mai civilizált világunkban a tenyésztésre alkalmatlan egyedek kiválogatására, így nagyon hasznos, ha a kutyákat új és pszichésen megterhelő helyzetek elé állítjuk. Ez persze nem egyenlő azzal, mikor a nyáj mellett farkasok támadnak rájuk, de az idegrendszer teherbírását, a problémamegoldó készséget, bátorságot valamennyire fel lehet mérni egy ilyen több napos megmérettetésen. Már csak az utazás, az új közeg, a sok kutya közelsége is nagy kihívás elé állítja a kutyákat, sokszor még szakértőnek sem kell lenni, máris látjuk, melyik kutya hogy boldogul az új helyzettel.

 

Emellett természetesen hozzáértő szakember is jelen van, akinek segítségével kidolgozzuk az egyes teszteket. Polgár Adrijana küllembíró véleményezi a kutyákat mind küllem, mind viselkedés szempontjából. A standard által meghatározott szempontokat figyelembe véve mondja el, hogy mi a véleménye a kutyákról. A viselkedés próbáknál tapasztalt segéd végzi a tesztelést és mond véleményt az egyedek szerepléséről. A legtöbb tulajdonos egy ilyen táborban nagyon sok újat megtud a saját kutyájáról, kiderül, hogy milyen képességei vagy milyen hiányosságai, hibái vannak a kutyának. A hivatalos FCI kiállításokon való szereplés mellett a táborban való helytállás is segíthet eldönteni, hogy alkalmas-e az adott egyed a tenyésztésre, vagy pedig maradjon inkább csak otthoni házőrző, családi kutya.

 

Idén, a járványhelyzet miatt nem júniusban, hanem augusztus végén szerveztük meg a tábort, a helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt, azon belül egy erre alkalmas táborhely. 24 kutya gyűlt össze, főként a fiatal és a fiatal felnőtt korosztályból. A kutyák számára a szombati napon volt a megmérettetés. Jó alkalom ez mindig a kutyák bemutatásának gyakorlására, hogyan kell helyesen felvezetni a kutyákat, bemutatni a fogazatot, a mozgást. Ezt követően kerül sor a viselkedéstesztekre. Először egy közömbösségi teszten figyeljük meg, hogy reagálnak a kutyák a hétköznapi tárgyakra, zajokra, idegenek közelségére. Utána következik a nagyobb hanghatás, azaz a lövésteszt. Végül pedig a  felnőtt kutyák számára a bátorságpróba. A kutyák területőrző képességét nézzük meg, hogy reagálnak egy támadásra. Természetesen nem várunk el képzett kutyákhoz hasonló fogást és keménységet. A cél, hogy a kutyák ösztönös viselkedése megnyilvánuljon.

 

A kutyák értékelése után sok egyéb program színesíti a hétvégét, van mindig bográcsozás, kutyás séta, vetítéssel egybekötött előadás, vitafórum, Sarplaninac vetélkedő, ahol kiderül, ki mennyit tud a fajtáról, és valamelyik este vidám, táncos estet is szervezünk. A Tábor mindig nagyon jó hangulatban telik, a tenyésztők és az új tagok között szorosabbá válik a kapcsolat, lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, a fajta iránt érdeklődők könnyebben kiválaszthatják, melyik kutyától szeretnének kölyköt.

 

Minden évben nagy izgalommal készülünk a táborra, ez így lesz a következő évben is. Bízunk benne, hogy a körülmények engedik, és nyár elején ismét találkozunk Petőfiszálláson. Addig pedig természetesen más kutyás eseményeken, kiállításokon is összegyűlünk, egész évben tartjuk a kapcsolatot, vagyis egy jó kis működő közösséget alkotunk. És reméljük, hogy ez hozzájárul a fajta fennmaradásához, és ahhoz, hogy minél jobb legyen a hazai állomány, a Sarplaninac jó tulajdonságait széles körben megmutathassuk. Ez már csak azért is kiemelkedően fontos, mert hazánkban is egyre több a nagyragadozó, és könnyen lehet, hogy egyre keresettebbek lesznek a jóféle pásztorkutyák a haszonállatok védelmére.

 

Videó a táborról

 

Nagy Tímea

SBK vezető

 

 

« Baráti Körök hírei

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ