Közép-ázsiai juhászkutya
Főoldal Fajtáink Közép-ázsiai juhászkutya

Közép-ázsiai juhászkutya

Standard

Érvényes 2011. 02. 09-től

(Sredneasiatskaya Ovtcharka)

 

FCI-Standard N° 335

2011.02.09. / EN

 

FORDÍTÁS: Dmitry Mescheryakov, szerkesztette Elena Krutsenko. Áttekintette Renée Sporre-Willes / Eredeti változat: (EN).

SZÁRMAZÁS: Szovjetunió (Közép-ázsiai területek)

 

PATRONÁLÓ ORSZÁG: Oroszország.

 

AZ EREDETI ÉS ÉRVÉNYES STANDARD KIADÁSI DÁTUMA: 2010.10.13.

 

ALKALMAZÁS: Őrző-védő kutya.

 

FCI-CSOPORTBEOSZTÁS: 2. fajtacsoport       Pinscherek & Schnauzerek, molosszer fajták, svájci havasi kutyák.

                                         2.2 szekció   Molosszer fajták, hegyi típusú kutyák.

                                         Munkavizsgára nem kötelezett.

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A közép-ázsiai juhászkutya (CASD) az egyik legősibb kutyafajta. A fajta természetes szelekció során jött létre több mint négyezer év alatt azon a hatalmas területen, mely manapság a Kaszpi-tengertől Kínáig és a Dél-Uráltól Afganisztánig terjed. Tibet legősibb kutyáitól származik, a pásztorkutyáktól kezdve a különböző nomád törzsek kutyáiig, melyek szoros rokonságban vannak a mongol juhászkutyával és a tibeti masztiffal. A közép-ázsiai juhászkutyát leginkább szarvasmarhák, karavánok és a tulajdonos lakóhelyének őrzésére használták és szigorú természetes szelekción ment keresztül ez a fajta. A kemény életkörülmények és az állandó harc a ragadozókkal befolyással volt a kutya alakjára és jellemére is és így egy erős, félelem nélküli kutya jött létre, mely megtanulta, hogyan takaríthat meg energiát. Az ősi tartózkodási helyeken a közép-ázsiai juhászkutyát leginkább a nyájak ragadozók elleni védelmére és örző-védő kutyaként is használták.

A fajtával való munka a Szovjetunióban az 1930-as években kezdődött.

 

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS: A közép-ázsiai juhászkutya harmonikus felépítésű és nagy termetű, mérsékelten hosszú (a törzse se nem hosszú se nem rövid).

Robusztus, izmos a teste, az izmok terjedelmesek, de nem láthatóak. Egyértelmű a nemek közötti különbség. A kanok masszívabbak és bátrabbak a szukáknál, a mar is kifejezettebbek náluk és a fejük is nagyobb. A teljes érettséget a kutya 3 éves korára éri el.

 

FONTOS ARÁNYOK: A törzs hossza kicsit nagyobb, mint a marmagasság. A nagyobb termet kívánatos, de meg kell maradnia az arányos testfelépítésnek. A mellső lábak hossza a könyökig 50-52 % a marmagasságnak. A fang hossza kevesebb, mint a fej hosszának a fele, de több, mint az 1/3-a. 

 

VISELKEDÉS ÉS TEMPERAMENTUM: Magabiztos, kiegyensúlyozott, csöndes, büszke és független. A kutyák nagyon bátrak és nagy a munkabírásuk, kitartásuk és a természetes területvédő ösztönük. Jellemző a fajtára a nagyragadozókkal szembeni félelem nélküliség.

 

FEJ: Masszív és egyensúlyban van az általános megjelenéssel. A fej alakja majdnem téglalap alakú, felülről és oldalról nézve.

 

AGYKOPONYA: Mély koponya. A homlok lapos és a koponya lapos és hosszú. A nyakszirt határozott, de alig látható, mert fejlettek az izmok. A szemöldökívek mérsékelten kifejezettek.

Stop: A stop mérsékelten határozott.

 

ARCKOPONYA:

Orrtükör: Nagy, jól fejlett, de nem halad túl a fang általános kontúrján.   Az orr színe fekete, de a fehér és világos színű kutyáknak az orra lehet világosabb.

Fang: A fang tompa és mérsékelten hosszú, majdnem négyszögletű felülről és oldalról nézve és nagyon kicsit keskenyedik az orr felé. A fang terjedelmes, mély és jól feltöltött a szemek alatt. Az orrhíd széles, egyenes és néha kicsit lefelé hajló. Az áll jól fejlett.

Ajkak: Vastagok, a felsőajak szorosan fedi az alsó ajkat, ha a száj zárva van. Előnyben részesítendő a teljesen fekete pigmentáció.

Állkapcsok / Fogak: Az állkapcsok erősek és szélesek. A fogak nagyok, fehérek és egymáshoz közel vannak, összesen 42 fog van. A metszőfogak egy sorban vannak. Elfogadott az ollós, harapófogó és fordított ollós harapás is. A szemfogak jó távol állnak egymástól. A fogak olyan sérülése, mely nincs befolyással a használatra következmény nélküli.

Pofák: A pofacsontok hosszúak és jól fejlettek, a fej négyszögletes formáját nem befolyásolják.

Szemek: Közepes méretűek, oválisak, egymástól távol állók, egyenesen előre néznek, és mérsékelten mélyen ülők. A szemek színe a sötétbarnától a mogyoróbarnáig terjed. A sötétebb szín kívánatosabb. A szemhéjak vastagok és lehetőleg nincsenek túl közel az alsó szemhéjhoz. Nincs látható harmadik szemhéj. A szemszélek lehetőleg teljesen pigmentáltak. A szemszéleknek feketéknek kell lenniük a szőr színétől függetlenül. A tekintet bizalmas és méltóságteljes.

Fülek: Közepes méretűek, háromszög alakúak, vastagok, mélyen tűzöttek és lógnak. A fültő alsó része egy szintben van a szemekkel, vagy kissé lejjebb van a szemeknél. Hagyományosan a füleket vágják a borítón látható fazonra, ez a származási országban és azokban az országokban, ahol ezt a törvény nem tiltja még mindig szokás.

 

NYAK: A nyak közepes hosszúságú, nagyon erőteljes, ovális keresztmetszetű, jól izmolt, és alacsonyan illesztett. A nyaklebernyeg jellemző a fajtára.

 

TÖRZS:

Felső vonal: Arányos és hosszú, a felső vonalnak a fajtára jellemzőnek kell lennie.

Mar: Határozott, különösen a kanoknál, izmos, hosszú és magas, határozott átmenettel a hát irányába.

Hát: Egyenes, széles, jól izmolt, a hossza a mar-faroktűzés távolságnak kb. fele.

Ágyék: Rövid, széles, izmos, kissé ívelt.

Far: Mérsékelten hosszú, széles, jól izmolt, enyhén lejt a farok tűzéséig. A marmagasság 1-2 cm-el túllépi a far magasságát.

Mellkas: Mély, hosszú, széles, eléggé fejlett, a mellkas a hát irányába szélesedik. Az álbordák hosszúak. A mellkas alsó része egy szintben van a könyökkel vagy kissé lejjebb helyezkedik el. Az előmell kissé túlnyúlik a felkar/lapocka izületen.

Alsó vonal és has: A has mérsékelten felhúzott.

 

FAROK: Vastag a tövénél és elég magasan tűzött. A természetes farok sarló formában hordott vagy laza gyűrűbe hajlik, mely a farok utolsó harmadánál kezdődik. Ha a kutya figyel a farok a hát vonalába emelkedik vagy kissé fölé. Ha a kutya pihen, a farok lóg. A farkat hagyományosan vágják, a fazont a borító illusztrációja mutatja, ez a származási országban és azokban az országokban, ahol a törvény ezt nem tiltja még mindig szokás.

A természetes farok ugyanolyan értékű, mint a vágott farok.

 

VÉGTAGOK

 

ELÜLSŐ VÉGTAGOK:

Általános megjelenés: Az elülső végtagok egyenesek erős csontozattal, elölről nézve párhuzamosak és nem állnak túl közel egymáshoz. Oldalról nézve az elülső végtagok egyenesek.

Váll: A lapocka hosszú, jól hátranyúló, a felkarral kb. 100°.-os szöget zár be. Jól izmolt.

Felkar: Ferdén illesztett, hosszú és erős.

Könyök: Jól illeszkedik, nem fordul se ki, se be.

Alkar: Egyenes, nagyon erős csontok, hosszú, ovális keresztmetszetű.

Elülső lábközép: Mérsékelten hosszú, széles, erős, egyenes elülső lábközép.

Mellső mancsok: Nagy, kerek, ívelt ujjak, a talppárnák volumenesek és vastagok; a körmök bármilyen színűek lehetnek.

 

HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

Általános megjelenés: Hátulról nézve egyenes és párhuzamos, kicsit távolabb esnek egymástól, mint az elülső végtagok.

Comb: Széles, mérsékelten hosszú és erősen izmolt.

Térd: Nem fordul se ki, se be. A térd szögellése mérsékelt.

Lábszár: Majdnem ugyanolyan hosszú mint a comb.

Csánkizület: Mérsékelt szögellés.

Hátulsó lábközép: Nagyon erős, mérsékelten hosszú, függőleges. Nincsenek farkaskörmök.

Hátulsó mancsok: Nagy, kerek, ívelt ujjak, a talppárnák volumenesek és vastagok; a körmök bármilyen színűek lehetnek.

 

MOZGÁS: Kiegyensúlyozott és rugalmas. Az ügetés szabad az elülső lábak lépése hosszú és a hátulsó lábak tolóereje erőteljes. A felső vonal egyenletes mozgás közben. Az összes izület könnyedén hajlik. A hátulsó végtagok szögellése pontosabban kivehető mozgás közben mint állás közben.

                                  

BŐR: Vastag, elég rugalmas, lazán simuló, hogy megelőzze a sérüléseket, ha a ragadozókkal harcol.

 

SZŐRTAKARÓ:

Szőr: Dús, egyenes, durva tapintású és az aljszőrzet jól fejlett. A fejen és a végtagok elülső részén a szőr rövid és tömött. A mar szőrzete gyakran hosszabb. A fedőszőr lehet rövid, vagy kicsit hosszabb. A fedőszőr hosszúságától függően lehet a szőr rövidebb (3-5 cm), mely az egész testet borítja vagy hosszabb (7-10 cm) mely a nyakon sörényt, a fülek mögött és a végtagok hátulsó részén és a farkon zászlókat formáz.

 

Szín: Bármilyen, kivéve a genetikai kék és a genetikai barna bármilyen kombinációban és a cser színen a fekete kabát.

 

MÉRET ÉS SÚLY:

Marmagasság:              Kanok:     Minimum  70 cm.

                                    Szukák:    Minimum  65 cm.

A nagy méret kívánatos, de meg kell maradnia az arányos felépítésnek.

Súly:                            kanok:      Minimum 50 kg.

                                    szukák:     Minimum 40 kg.

HIBÁK:

Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának és a kutya egészségére és jó közérzetére és a hagyományos munkavégző képességére gyakorolt hatásnak megfelelően kell értékelni.

 • Enyhe eltérések a fajta típusától.
 • Kanos szuka.
 • Lekerekített koponya, keskeny fang & keskeny alsó állkapocs, kicsi orr.
 • A szemek ferdén, vagy közel egymáshoz helyezkednek el, laza szemhéjak.
 • Magasan tűzött fülek.
 • Vékony vagy lazán lógó ajkak.
 • Magas far. Kissé rövid far.
 • Keskeny front.
 • Túlzott szögellések a hátulsó végtagoknál.
 • Szétálló mancsok és hosszú ujjak.
 • Akciós mozgás, kissé kiegyensúlyozatlan mozgás.
 • Nagyon rövid szőr 

 

SÚLYOS HIBÁK:

 • Túlzottan feszes.
 • Jelentés eltérés az előírt típustól és testfelépítéstől.
 • Túl hosszú lábak; könnyű csontozat, puha izmok.
 • A szemek túl világosak vagy kidülledő szemek.
 • A felső vonal lejt.
 • A far sokkal magasabb, mint a mar.
 • Keskeny, rövid és meredek far.
 • Természetesen csonka farok, megtört farok.
 • Túl magas csüd, alacsony csüd.
 • A hátulsó végtagok túlságosan távol tűzöttek a test alatt.
 • A marmagasság 2 cm-el kevesebb, mint a minimális követelmény.

 

KIZÁRÓ HIBÁK

 • Agresszív vagy túlzottan félős kutyák.
 • Bármilyen egyértelmű fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.
 • Félős, túl izgága.
 • Szukás kan.
 • Hátraharapás vagy határozott előreharapás.
 • Különböző színű szemek, kék vagy zöld szemek; bandzsaság.
 • Laza izületek.
 • Genetikai barna vagy kék bármilyen kombinációja a szőrzetnél.
 • Cser szín sajátos fekete kabáttal.
 • Göndör vagy puha szőr.
 • Kiegyensúlyozatlan mozgás

 

N.B. : A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.

« Fajtáink

Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ